plantentuin meise 4

Plantentuin Meise: klaar voor een bloeiende toekomst

Bouwbedrijf Van Poppel won de openbare aanbesteding voor de renovatie van de plantentuin van Meise. Een stevig project dat de nieuwe onthaalgebouwen, een serrecomplex, de renovatie van de Vlaamse hoeve en van een dienstgebouw omvat. We spreken Jef Meysmans, werkvoorbereider en assistent-projectleider die speciaal voor dit project mee aan boord kwam.

Jef: Absoluut, mijn eerste project voor Van Poppel is er meteen eentje om u tegen te zeggen. Uitdagend én leerrijk, dat is ook de reden waarom ik er zo graag aan wilde meewerken.

Vertel ons iets meer over het project.

Jef: Dit project bestaat uit een eerste aanneming, waarbij we twee nieuwe ingangsgebouwen plaatsen voor het publiek en een hoeve renoveren. Daarnaast trekken we alle nodige leidingen naar het centrum van het park: dat gaat van signaalkabels en gasleidingen tot riolering en gietwaterleidingen voor de planten. In totaal 800 meter aan leidingen, dat kan tellen.

Daarna gaan we aan de slag met de tweede aanneming, waar we in een eerste fase de funderingen van een nieuw serrecomplex bouwen. Eens deze serres klaar zijn, zal de huidige plantencollectie hiernaartoe verhuizen. Dan breken we de bestaande serres af en bouwen we er een nieuw complex. Zo verdubbelen we de totale capaciteit van dit serrecomplex.

Waar liggen de grootste uitdagingen?

Jef: Het vraagt veel voorbereiding en een goede communicatie tussen ons en de nevenaannemers. We werken ook met veel speciale technieken, geen enkel pand wordt op dezelfde manier afgewerkt, dus dat is ook een uitdaging. Daarnaast moeten we natuurlijk rekening houden met de bestaande fauna en flora. Zo moeten we heel voorzichtig omgaan met boomwortels en passeert er af en toe eens een hert op onze werf.

Duurzaamheid speelt gezien de functie van het park een hoofdrol. We werken met leembepleistering, warmtepompen en veel houtstructuren. Ik durf gerust zeggen dat het een eyecatcher zal worden. Eentje die ik zelf nog vaak zal bezoeken!

 

Deel via

Scroll naar boven